Select Page

V zadnjem času je v mojo ambulanto prišlo precej bolnikov, ki so potožili zaradi tresenja rok, nekateri tudi zaradi tresenja glave. Večine to sicer ne ovira pri opravljanju vsakodnevnih opravil, pač pa jim predstavlja neprijetnosti pri druženju, češ kaj si bodo drugi ljudje mislili o meni. Nekatere pa skrbi, da imajo morda Parkinsonovo bolezen.

Pri večini teh bolnikov sem ugotovila, da imajo esencialni tremor (tremor = tresenje). To je najpogostejša motnja gibanja. Težave se začnejo lahko že v mladosti ali kasneje ter se z leti in desetletji počasi slabšajo. Bolniki z esencialnim tremorjem lahko občutijo nehoteno tresenje rok, glave, glasu ali ostalih delov telesa. Tresenje je navadno najbolj opazno, ko sta roki iztegnjeni naprej ali pri finih gibih, npr. držanje skodelice, uporaba žlice ali pisanje. Umiri se, če so roke sproščene, npr. ko počivajo v naročju. Ob stresu se tresenje začasno poslabša.

Esencialni tremor ni povezan s Parkinsonovo boleznijo in je kar 10x pogostejši od nje. Pri Parkinsonovi bolezni je tresenje rok najbolj očitno med sproščenim mirovanjem. Poleg tega se pojavljajo še okornost, upočasnjeno gibanje, motnje hoje, česar pri bolnikih z esencialnim tremorjem ni.

Vzrok esencialnega tremorja ni znan, a več kot polovica bolnikov ima družinskega člana z enakimi težavami. Znanstveniki so mnenja, da gre za motnjo v možganih, čeprav so slikanja možganov normalna.

Diagnozo postavimo nevrologi na podlagi pregleda. Žal ni preiskave, ki bi zanesljivo potrdila esencialni tremor. Tudi zdravila, ki bi esencialni tremor pozdravilo, ni. Obstajajo le zdravila, ki lahko ublažijo tresenje. Blago tresenje načeloma ne potrebuje zdravljenja, saj zgodnje zdravljenje ne upočasni napredovanja. Zdravljenje uvedemo, če tresenje povzroča pomembne težave. Priporočljivo je zmanjšati vnos kofeina in drugih stimulansov. Bolniki, pri katerih je v ospredju tresenje rok, si lahko pomagajo z uporabo obteženih skodelic ali malih zapestnih uteži. Bolnikom, pri katerih je v ospredju tresenje glave, pomagajo injekcije botulina v mišico, ki povzroča tresenje. Botulin mišico začasno oslabi, s čimer se tremor zmanjša. Pri bolnikih s hudim tresenjem pride v poštev kirurški poseg.