Select Page
Med sprehajanjem psa sem razmišljala, kaj naj bo tema nove objave na blogu. Prav takrat je nasproti prišel znanec. Po krajšem pogovoru, kjer sem mu omenila našo novo ambulanto, me je presenetil z vprašanjem, s čim se pravzaprav nevrologi ukvarjamo.

Na kratko, nevrologi smo zdravniki, ki zdravimo bolezni živčevja. Da postaneš nevrolog, moraš najprej končati Medicinsko fakulteto, nato opraviti pripravništvo in strokovni izpit, sledi pa še specializacija iz nevrologije in specialistični izpit. Če si priden, za to porabiš 13 let.

Živčevje je organski sistem, ki skrbi na usklajeno delovanje celega telesa. Delimo ga na dva dela. Prvi del je osrednje živčevje, to so možgani in hrbtenjača, ki so varno spravljeni v lobanji in hrbtenici. Drugi del je periferno živčevje, ki se prepleta po celem telesu. Če si predstavljamo naše telo kot vrhunski stroj, potem so možgani glavni računalnik tega stroja, periferni živci pa so ultra hitri kabli, ki prenašajo informacije do vsakega kotička našega telesa.

Živčevje nam omogoča, da se premikamo, občutimo, vidimo, slišimo, vohamo, okušamo, pogovarjamo, razmišljamo, čustvujemo, spominjamo, načrtujemo, spimo. Omogoča tudi usklajeno delovanje notranjih organov, srca, dihanja. Brez živčevja nas v bistvu ni.

Iz vsega povedanega ni težko sklepati, da so bolezni živčevja lahko zelo resne in imajo na bolnika in njegovo družino dolgoročne vplive. Na srečo pa nevroznanstveniki z novimi znanji in tehnologijami odkrivajo vedno nove možnosti. Zdravljenje številnih nevroloških boleznih se je tako v zadnjih desetih letih korenito spremenilo. In računamo na to da razvoj še zdaleč ni končan.