Select Page

Sindrom nemirnih nog je nevrološka bolezen, ki jo uvrščamo med motnje gibanja in motnje spanja. Kljub temu, da gre za pogosto bolezen, pojavlja se namreč pri 7% ljudi, je pogosto spregledana in slabo zdravljena.

Bolniki s to boleznijo imajo neprijetne občutke globoko v nogah, običajno zvečer in ponoči. Lahko gre za srbenje, zbadanje, gomazenje, bolečine, krče… Zaradi teh občutkov se pojavi potreba po premikanju nog, saj s tem zoprni občutki prehodno minejo. Bolniki ponoči tako pogosto vstajajo in hodijo, posledično je ovirano spanje in močno zmanjšana kvaliteta življenja.

Vzrok za sindrom nemirnih nog je največkrat dedna nagnjenost, kar polovica bolnikov ima družinskega člana z enakimi težavami. Lahko pa je vzrok kakšna druga bolezen (npr. polinevropatija), pomanjkanje vitaminov in nekaterih elementov (npr. železa, vitamina B12, magnezija). Lahko gre za stranski učinek nekaterih zdravil ali pa je posledica nezdravih navad (kofein, nikotin).

Če imate opisane težave tudi vi, je priporočljivo, da obiščete osebnega zdravnika ali nevrologa. S pregledom in laboratorijskimi preiskavami izključimo morebitne druge vzroke. Nato se dogovorimo za režim zdravljenja.

Pri zdravljenju je pomembno urediti higieno spanja, ukiniti nikotin in kofein, izbrati primerno zmerno fizično aktivnost (pretiravanje lahko simptome poslabša). Pomagajo tople ali hladne kopeli nog, masaže, relaksacijske tehnike, raztezne vaje.

Če našteti ukrepi ne pomagajo, se poslužimo zdravljenja z različnimi zdravili. Izbira zdravila je individualna. Zdravila olajšajo simptome, žal pa ne morejo pozdraviti bolezni.

Pričakovati je, da bolezen skozi leta in desetletja napreduje. Skladno s tem je potrebno prilagajati odmerke zdravil. Zaradi izzvenevanja učinka zdravil pa je večkrat potrebno zdravila tudi menjavati. Zato pri bolnikih, ki prejemajo zdravila, svetujemo redne letne kontrole pri nevrologu.