Select Page

Vratne arterije so velike žile v vratu, ki so nujne za preskrbo možganov s krvjo. Če se v njih naredijo obloge, je dotok krvi v možgane lahko oviran, najresnejši zaplet tega pa je možganska kap.

Ultrazvok vratnih arterij je preiskava, pri kateri s pomočjo ultrazvočnih valov pregledamo vratne arterije. Ob tem vidimo zgradbo žil, morebitne obloge in izmerimo pretok krvi. Pacient med preiskavo udobno leži na hrbtu na pregledovalni mizi. Preiskava traja od 15 do 30 minut, je neboleča in zdravju ni nevarna. Posebne priprave pred preiskavo ni, zaželeno je le, da pacient nima verižice in oblačila z visokim ovratnikom.

Preiskava je primerna za vsakogar. Ultrazvok vratnih arterij v preventivne namene priporočamo ljudem nad 50. letom starosti, predvsem pa tistim, ki imajo dejavnike tveganja za bolezni žil (povišan krvni tlak, povišane krvne maščobe, sladkorno bolezen, kajenje). Za bolnike po možganski kapi ali po prehodni motnji prekrvavitve možganov (TIA) je preiskava nujna.

V kolikor so vratne arterije normalne, dodatni ukrepi niso potrebni. Če ob preiskavi odkrijemo obloge na vratnih arterijah, svetujemo ustrezno zdravljenje. Največkrat zadostuje zdravljenje z zdravili, predvsem z zdravili proti tvorbi strdkov (npr. Aspirin) in z zdravili za zniževanje maščob v krvi, ki hkrati lahko zmanjšajo tudi obloge v žilah. Pri izrazitejših spremembah pa je včasih potreben operativni poseg, v takem primeru za nadaljnje postopke poskrbi nevrolog.

V nevrologiji z ultrazvokom poleg vratnih arterij pregledujemo tudi mišice, periferne živce in pretočnost možganskih arterij. O ostalih metodah bomo pisali kdaj drugič.